Одржана шеста седница Савета Средњобанатског управног округа

Уторак, 5. новембар 2019. год. - Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић одржала је данас шесту седницу Савета управног округа у проширеном саставу, којој су присуствовали градоначелник Зрењанина и председници општина Сечањ, Житиште и Нова Црња, представница општине Нови Бечеј и руководилац Школске управе за сва три банатска управна округа. На седници су разматрани постојећи капацитети и потребе за новим предшколским установама и спремност локалних самоуправа да помогну у проширењу постојећих и изградањи нових објеката као и ангажовање општина у пружању подршке школама у увођењу једносменског рада који је показао многе позитивне ефекте, посебно у малим срединама.

Анализа потреба за запошљавањем нових инспектора, могућност бесплатног стручног усавршавања службеника у локалним управама преко Националне академије за јавну управу и упознавање са предлогом цивилно-војне сарадње у наредном периоду, такође су биле теме ове седнице Савета Средњобанатског управног округа.

Обележена 101. годишњица оснивања првог Српског народног одбора

Четвртак, 31. октобар 2019. год. - Служењем свечане литургије у храму Успења Пресвете Богородице, пригодним обраћањима и полагањем венаца на спомен - плочу оснивачима Српског народног одбора, постављеној у порти цркве на згради Српске православне општине, и на кућу оснивача првог Српског народног одбора, адвоката и политичара др Славка Жупанског, обележена је 101. годишњица од оснивања првог Српског народног одбора у тадашњем Великом Бечкереку као симбола остварења вековне тежње српског народа у Банату за јединством с матицом Србијом.

Венце су положиле делегације Средњобанатског управног округа, Града Зрењанина, Српског народног покрета ``Светозар Милетић``, представници организације ``Светосавље``, Друштва пријатеља Матице српске у Зрењанину и ГО СНС.

У склопу прославе овог значајног историјског датума одржана је и свечана академија у Народном позоришту ``Тоша Јовановић`` и концерт оперске диве Јадранке Јовановић под називом ``Србија у свету-свет у Србији``.

Састанак Координације начелника управних округа одржан у седишту Севернобанатског округа у Кикинди

Четвртак, 24. октобар 2019. год. - Данас је у седишту Севернобанатског управног округа у Кикинди одржан редован састанак Координације начелника управних округа са територије Војводине којем је присуствовала и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић. Састанку су присуствовали и представници Војске Србије, Гарнизона у Зрењанину, и Безбедносно - информативне агенције у циљу јачања сарадње цивилног и војног сектора и безбедносних служби.

Министарка Славица Ђукић Дејановић посетила Зрењанин и Житиште

Среда, 23. октобар 2019. год. - Министарка без портфеља у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику посетила је данас Зрењанин и општину Житиште.

У Зрењанину је министарка заједно са представницима ГИЗ-а - Немачког удружења за међународну сарадњу и СКГО прво присуствовала радном састанку са градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем, његовим сарадницима и начелницом Средњобанатског управног округа Снежаном Вучуревић, након чега је у Барокној сали Градске куће отворила конференцију ``Локализација циљева одрживог развоја - остварење Агенде 2030``.

Циљеви Агенде 2030, којих има 17, ступили су на снагу 1. јануара 2016. године и познати су као глобални циљеви проистекли из Миленијумске декларације УН септембра 2015. године. Неки од циљева су свет без сиромаштва, без глади, квалитетно образовање, добра здравствена заштита, родна равноправност, чиста вода и санитарни услови, доступна и обновљива енергија, достојанствен рад и економски раст, правда и снажне институције.

После Зрењанина министарка Ђукић Дејановић посетила је општину Житиште како би се упознала са реализацијом пројекта ``Мој вртић - моје чувалиште``који Предшколска установа спроводи у сарадњи са локалном самоуправом и кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и којим су обухваћена деца са територије Житишта узраста од 3 до 5 година, без обзира да ли похађају предшколску установу.

На састанку са председником општине Житиште и реализаторима пројекта, којем је присуствовала и начелница Средњобанатског управног округа, министарка Славица Ђукић Дејановић захвалила је општини на квалитетном спровођењу пројекта и спремности да и даље подржава сличне пројекте који ће допринети побољшању демографске слике ове локалне заједнице.

Житиште обележило Међународни дан сеоских жена

Четвртак, 17. октобар 2019. год. - Међународни дан сеоских жена који се сваке године обележава 15. октобра одржан је данас у општини Житиште једанаести пут по реду. Манифестацију, која се одигравала на централном тргу у Житишту, традиционално организује Туристичка организације Житишта у сарадњи са општином и Комисијом за родну равноправност.

На отварању овог догађаја присутне је поздравила начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, председница Скупштине општине Житиште и директор ТО Житиште Митар Шаренац, док су представнице удружења жена са територије ове општине на Тргу изложиле своје радове и представиле своје производе уз пригодан културни програм који су припремили полазници предшколских и школских установа.

У склопу обележавања Дана сеоских жена одржан је и округли сто на тему ``Из угла жене``у организацији Комисије за родну равноправност. 

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©