Седница Савета Средњобанатског управног округа одржана у Житишту

Среда, 11. септембар 2019. год. - Седница Савета Средњобанатског управног округа одржана је данас у општини Житиште на тему актуелне ситуације због сумње у појаву заразе вирусом афричке куге свиња на територији општине Житиште, у месту Српски Итебеј, која је у току дана након лабораторијске анализе потврђена. Седници којом је председавала начелница Снежана Вучуревић присуствовали су градоначелник Зрењанина, председници општина Житиште, Сечањ и Нова Црња, представник општине Нови Бечеј, начелник Полицијске управе, управник царинарнице, директор Ветеринарског специјалистичког института у Зрењанину и шеф Одсека републичке ветеринарске инспекције. Присутни су информисани о свим битним подацима у вези природе болести и превентивним мерама за праћење, спречавање ширења и сузбијање афричке куге свиња.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донело је  12. септембра 2019. године решење о проглашењу жаришта заразе од афричке куге свиња у насељеном месту Српски Итебеј у општини Житиште, којим су истовремено наложене и мере ради сузбијања и искорењивања АКС. Узгајивачима свиња су такође припремљена упутства и упозорење да се придржавају свих наложених превентивних и биосигурносних мера како би заштитили своје свиње од оболевања и ширења ове заразне болести против које још не постоји вакцина.

 

Састанак начелника управних округа у Сомбору

 

 Среда, 11. септембар 2019. год.- У седишту Западнобачког управног округа у Сомбору одржан је заједнички састанак начелника управних округа са територије Војводине којем је присуствовала и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић. Састанку са начелницима управних округа присуствовали су и представници Војске Србије и Безбедносно информативне агенције чиме је истакнута потреба да се и оваквим састанцима доприноси јачању сарадње са војним, цивилним и безбедносним структурама.

Начелница управног округа одржала редован састанак са руководиоцима инспекција

Kolegijum 10 septembar 19Уторак, 10. септембар 2019. год. - Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић одржала је данас још један редован колегијум са руководиоцима покрајинских и републичких инспекција ради анализе резултата рада и ефеката спроведених инспекцијских надзора у претходном периоду. Констатовано је да су све инспекције радиле у складу са годишњим плановима рада и по налозима надлежних министарства. Највише је урађено ванредних инспекцијских надзора а мањи је број редовних и саветодавних контрола. Поједине инспекције су имале и појачане надзоре везане за одржавање великих манифестација у појединим локалним самоуправама Округа као што су били ``Дани пива`` у Зрењанину,   ``Гоиспојина 2019`` у Новом Бечеју и ``Пиле фест``у Житишту. У даљем раду колегијума разматрана су још нека питања везана за боље услове рада инспектора и јачање капацитета инспекцијских служби.

 

Подршка локалним самоуправама у спровођењу политика и мера социјалне заштите

Среда, 4. септембар 2019. год. - У организацији Сталне конференције градова и општина, Покрајинског и Републичког завода за социјалну заштиту и Средњобанатског управног округа, данас је у Зрењанину, у Мултимедијалној сали  Градске куће, одржана регионална радионица/окружни семинар ``Социјална заштита у јединицама локалне самоуправе``коју реализује СКГО уз подршку Владе Швајцарске. Учесници скупа били су представници Града Зрењанина и свих  општина са подручја Округа који су доносиоци одлука и раде на пословима социјалне заштите у својим локалним заједницама.

Након уводног обраћања начелнице Средњобанатског управног округа Снежане Вучуревић, учесницима радионице презентован је нормативни оквир који уређује обавезе и одговорности јединица локалне самоуправе у обезбеђивању социјалне заштите као и актуелни показатељи развијености и праксе на локалном нивоу у спровођењу политика и мера социјалне заштите са посебним освртом на реализацију наменских трансфера и веће међуопштинске сарадње у циљу увећања капацитета за развој социјалних услуга на нивоу локалних заједница.

У Округу одржан састанак о мерама спречавања ширења афричке куге свиња

22. август 2019. год. - У седишту Средњобанатског управног округа данас је одржан састанак чланова Регионалног центра за територију епизоотиолошког подручја Ветеринарског специјалистичког института ``Зрењанин``у Зрењанину. На састанку којем су присуствовали начелници Средњобанатског и Севернобанатског управног округа Снежана Вучуревић и Никола Лукач, шеф Одсека ветеринарске инспекције Новак Ковачевић, директор ВСИ Дарко Бошњак и епизоотиолог Ђорђе Јанку,  разматрана је најновија епизоотиолошка ситуација након појаве ове заразне болести свиња у Србији. Након процене ризика од ширења заразе заједнички је констатовано да мере опреза морају да буду на високом нивоу уз континуирано јачање свести људи, посебно узгајивача свиња, да придржавањем биосигурносних и хигијенских мера и смањењем контаката болест може бити под контролом. Том приликом је још једном наглашена улога и обавеза локалних самоуправа у спровођењу превентивних и других мера заштите на терену како би се у случају појаве болести спречило њено даље ширење а тиме и велики економски губици.  

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©