Директорка Управе за ветерину обишла жариште афричке куге свиња у општини Житиште

Петак, 13. септембар 2019. год. - Вршилац дужности директора Управе за ветерину Емина Милакара обишла је данас општину Житиште и насељено место Српски Итебеј које је дан раније решењем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде проглашено за заражено подручје од заразне болести афричке куге свиња у полупречнику од 3 километра од жаришта, којем припада и место Нови Итебеј, с обзиром да је након пријаве и сумње болест претходно потврђена лабораторијским налазима. Истим решењем проглашено је и угрожено подручје у полупречнику од 10 километара од жаришта.

    Пре обиласка зараженог подручја в.д. директорка Емина Милакара одржала је састанак са председником општине Житиште Митром Вучуревићем и његовим замеником, директором Ветеринарског специјалистичког института у Зрењанину др Дарком Бошњаком, начелницом Средњобанатског управног округа Снежаном Вучуревић и директором ЈКП ``Екос`` из Житишта и тада посебно похвалила брзу и ефикасну реакцију локалних самоуправа и Округа који је хитно организовао заједнички састанак у циљу предузимања превентивних и осталих неопходних мера којима је болест стављена под контролу. Она је такође истакла важност добре сарадње јединица локалних самоуправа и Округа и њихову подршку ветеринарској инспекцији и Институту и још једном указала на неопходност даљег спровођења свих наложених мера на сузбијању и искорењивању афричке куге свиња.

       У зараженом подручју спроводе се све прописане мере и врши строга контрола терена у циљу забране премештања и превоза свиња путевима, уз помоћ полицијских патрола.

 

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©