Седница Савета Средњобанатског управног округа одржана у Житишту

Среда, 11. септембар 2019. год. - Седница Савета Средњобанатског управног округа одржана је данас у општини Житиште на тему актуелне ситуације због сумње у појаву заразе вирусом афричке куге свиња на територији општине Житиште, у месту Српски Итебеј, која је у току дана након лабораторијске анализе потврђена. Седници којом је председавала начелница Снежана Вучуревић присуствовали су градоначелник Зрењанина, председници општина Житиште, Сечањ и Нова Црња, представник општине Нови Бечеј, начелник Полицијске управе, управник царинарнице, директор Ветеринарског специјалистичког института у Зрењанину и шеф Одсека републичке ветеринарске инспекције. Присутни су информисани о свим битним подацима у вези природе болести и превентивним мерама за праћење, спречавање ширења и сузбијање афричке куге свиња.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донело је  12. септембра 2019. године решење о проглашењу жаришта заразе од афричке куге свиња у насељеном месту Српски Итебеј у општини Житиште, којим су истовремено наложене и мере ради сузбијања и искорењивања АКС. Узгајивачима свиња су такође припремљена упутства и упозорење да се придржавају свих наложених превентивних и биосигурносних мера како би заштитили своје свиње од оболевања и ширења ове заразне болести против које још не постоји вакцина.

 

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©