Посета ученика Зрењанинске гимназије Средњобанатском управном округу

Петак, 30. децембар 2018. год. - У склопу глобалне кампање ``16 дана активизма борбе против насиља над женама``и обележавања предстојећег Међународног дана људских права, зрењанински гимназијалци, чланови Ђачког парламента, заједно са својим професоркама, посетили су Средњобанатски управни округ и начелницу Снежану Вучуревић која је за њих организовала сусрет са представницима Полицијске управе у Зрењанину и Центра за социјални рад, који се поред надлежних тужилаштава, Прекршајног суда, домова здравља и других институција налазе у систему тзв. Зрењанинског модела борбе против породичног насиља.

Осим начелнице округа, младим парламентарцима обратили су се шеф Одсека криминалистичке полиције ПУ Зрењанин Ђорђе Миолски и директорка зрењанинског Центра за социјални рад Оливера Лисица и ближе им објаснили начин функционисања овог Модела борбе против породичног насиља, који 2007. године почиње да функционише као међусекторска сардања у Зрењанину и убрзо постаје пример добре праксе у целој држави, а од 2017. године постаје и саставни део новог Закона о спречавању насиља у породици.

Основна порука са овог скупа, која је више пута могла да се чује од стране већине присутних саговорника, а с обзиром на поражавајућу статистику о броју жртава партнерских односа или породичног насиља, односила се на јачање свести свих у друштву да насиље нема оправдања, да је оно проблем целог друштва а не само проблем појединца одн. само оног ко трпи насиље, и да зато у циљу превенције свако насиље треба пријавити надлежним инспитуцијама.

Право на достојанство, слободу и живот припада свима!

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©