Састанак у округу - превенцијом против афричке куге свиња

Понедељак, 14. август 2017. год. - На иницијативу републичке ветеринарске инспекције данас је у седишту Средњобанатског управног округа одржан састанак са надлежним службама локалних самоуправа у циљу предузимања превентивних мера о спречавању уношења у Србију болести афричке куге свиња (АКС). Болест је регистрована у неколико европских земаља, укључујући и Румунију, која нам је најближа и граничи се са Округом. АКС је вирусна и веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња, која не може да се лечи, нити постоји вакцина. Једина могућност је превенција, праћење кретања и контрола ове заразне болести.

На састанку су донети закључци којима је локаланим управама наложено да преко месних заједница у свим насељеним местима путем лифлета упознају становништво, посебно власнике животиња, о начину ширења болести, превентивним мерама и препознавању сиптома АКС, као и да се успостави координација свих служби и органа које могу да допринесу превенцији ове болести. 

Више информација о АКС доступне су на званичном сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за ветерину.

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©