Сечањ

Општина Сечањ

Председник општине:
Предраг Рађеновић, члан СНС
Контакт: 023/841-111,
е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


 

Основни подаци о општини Сечањ

Oпштина Сечањ се налази у Средњем Банату, на самој граници са Румунијом. Граничи се са општинама Житиште, Зрењанин, Ковачица, Алибунар и Пландиште. Историјски посматрано, сва насеља на територији општине Сечањ су веома рано формирана о чему сведоче многобројни споменици и археолошке ископине из доба праисторије, неолита и бронзаног доба.
Површина општине износи 523 км2, од чега на пољопривредно земљиште отпада 48995 ha, a на шумско 19ha.
Општину Сечањ чине 11 насељених места: Банатска Дубица, Бока, Бусење, Јарковац, Јаша Томић, Конак, Крајишник, Неузина, Сечањ, Сутјеска и Шурјан.

Број становника, према подацима пописа из 2002. године, износи 16 377. Природни прираштај је негативан и износи 10,8 ‰. Етничка структура општине Сечањ је следећа: Срби (70,87%), Мађари (12,63%), Румуни (3,92%), Роми (3,72%), Југословени (1,62%), Хрвати (0,9%) и Бугари (0,7%).
Доминантна привредна грана је пољопривреда којом се бави 10 пољопривредних предузећа, 15 земљорадничких задруга и индивидуална домаћинства. Доминира ратарство, а све већа пажња се поклања и развоју сточарства и воћарства. На територији општине постоји пет рибњака за узгој конзумног шарана.

Од индустријских предузећа постоје:

предузеће за производњу јечменог слада, предузеће за производњу једноосовинских приколица, за производњу алуминијумских делова за ауто индустрију, производња чарапа, конфекције и производња производа од глине.
Водени ресурси: реке Тамиш и Брзава, каналска мрежа у склопу система ДТД и рибњаци.
Минералне сировине: нафта, гас, термоминералне воде и огромне количине квалитетне опекарске глине.
На располагању су природни ресурси за развој ловног, риболовног, спортско-рекреационог и транзитног туризма.
Инфраструктура: Општина је веома добро повезана са суседним општинама, али не и са суседном Румунијом. Путна мрежа је на задовољавајућем нивоу, док железнички саобраћај због нерентабилности није у функцији. Комунална и електроенергетска инфраструктура није на задовољавајућем нивоу.

Галерија слика:

{yoogallery src=[/images/galerije/secanj/] height=[150] thumb=[polaroid]}

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©